RESIDENTIE FRANS MASEREEL CENTRUM

In oktober 2023 brachten we 10 dagen door op residentie in Kasterlee bij het Frans Masereel Centrum. 

Het Frans Masereel Centrum is een hedendaags kunstcentrum met een grote, prachtige grafische werkplaats. Ze combineren een kunstenaarsgericht artistiek programma met een internationale residentie voor kunstenaars en critici.

Tijdens deze residentie hebben wij ons gefocust op werken, experimenteren en leren van de verschillende technieken die deze werkplaats te bieden heeft. Zo hebben we gewerkt met Riso-druk, etsen, fotogravure, off-set lithografie, houtsnede, UV-printing, monotype en letterpress.

Geïnspireerd door de lokale mythes en verhalen van Kasterlee hebben we elk individueel aan een project gewerkt, waarbij we met de verschillende grafische technieken aan de slag zijn gegaan. We zijn het archief van Kasterlee ingedoken, en hebben al wandelend door de bossen gelezen over de mythes. We lazen vreemde verhalen over geesten, een duivelskuil gevuld met varkensbotten, spookdieren, spookmuziek en een man genaamd Lange Wapper. Elk lid van Zut Mon Sac heeft voor een project zijn eigen interpretatie gegeven aan deze verhalen. 

We zijn het Frans Masereel Centrum dankbaar voor deze inspirerende residentie! Het onderzoeken van de grafische technieken heeft ons als makers aan het denken gezet over de mogelijkheden waarop beelden tot stand komen. Dit biedt ons interessante nieuwe inzichten voor (analoog) beeld maken.